#6 Ukraina i Östra Ämtervik

Här trodde jag att vi skulle skriva harmlösa blogginlägg om hur vi fixar och donar på vår gård för att förverkliga vår vision med Krealorum. Men den 24 februari ville Putin skriva in sig i historieböckerna som en av de största skurkarna genom tiderna och redan har de första flyktingarna kommit till vår bygd. För många av oss som ser på tror jag det är plågsamt att inte veta vad man kan göra. Det är lika mycket för oss själva som för att lindra nöd som vi startar insamlingar och aktiverar oss. I söndags tänkte jag att det kanske redan kommit flyktingar till Värmland utan att vi vet om det. Jag ringde min vän Anna Wilén som driver Ängebäck Trädgård utanför Karlstad och som i många år anställt ukrainska säsongsarbetare. Hon kunde berätta att hennes numera nära vänner Liliia och Micha den senaste veckan hämtat syskon och vänner vid den ukrainska gränsen och hyst in dem i sitt eget hus i Prästbol här i Östra Ämtervik. Jag tänkte att detta måste ha aktiverat de föreningar som finns i bygden så jag började kontakta de jag känner för att höra vad de visste. Men det visade sig obekant för de flesta så istället ägnade jag söndagkvällen åt att starta en grupp på Messenger för att hjälpas åt att nysta i vad vi skulle kunna hjälpa till med. Under veckan har fler och fler anslutit till gruppen och jag inser att jag själv får en bygdeintroduktion i raketfart och lär känna massor av initiativrika människor. Redan i början av veckan bestämde vi att på söndag ska vi ordna en aktivitet för mammor och barn här på Där Ner. Katrin Westman fixar akrylfärg så vi kan ha en liten skaparverkstad och måla tavlor. Jag ska fixa lite kojbyggarmaterial så får vi se vad det blir. Grill korv och stek skrabbelurer på eld blir det i alla fall. Nu gäller det bara att hålla engagemanget på en rimlig nivå så inte hjärnan kokar torrt. Det är ju en del annat som ska hända i vår…